Vrije Keuze

 

In onze vrije keuze stal beslissen al onze koeien zelf waar ze zin in hebben. In de zomer kunnen ze genieten van een weide vol heerlijk gras….voor wie dat wil. Ze mogen zelf kiezen, naar buiten of binnen blijven. Wie gemolken wil worden gaat naar één van de 4 melkrobots en tijdens het melken wordt er nog eens een lekkere portie brok geserveerd.

Binnen in de stal kunnen de koeien genieten van een lekkere massage door één van de 8 massageborstels die in de stal hangen. Erg lekker tegen jeuk en goed voor de bloeddoorstroming!

Buiten kunnen de koeien zich vermaken in het bad. Ze kunnen daar wat verkoelen of rond stappen voor wie daar maar zin in heeft, het is voor wie er maar plezier in heeft. We noemen het nu geen bad meer maar de JaKoeZie. ……

Een andere keus kan  de speelheuvel zijn. Een aardige manier om even los te komen van ons platte land.

Na een dagje pootjebaden, grazen of bergbeklimmen kunnen de koeien binnen neerploffen op een eigen waterbed. Het waterbed laat haar drijven en geeft  een zachte en schone ligplek zodat ze in alle rust kan herkauwen.

In de winter kunnen sommige koeien  net als mensen in  een soort winter depressie terecht te komen. De dagen zijn dan namelijk korter en donker. Daarom genieten onze koeien in de winter van lichttherapie. Speciale lampen zorgen er voor dat de koeien ook in de winter  16 uur per dag licht hebben. . Zo blijven ze blij!

Waar is de stier?

Wij hebben op ons bedrijf geen stier. Stieren proberen namelijk altijd hun kudde te beschermen en daarom kunnen ze gevaarlijk zijn. Onze koeien worden allemaal drachtig via inseminatie.

 

Hoe weet je dan of een koe tochtig is?

Elke koe heeft een halsband om met een stappenteller. Als een koe plotseling op een dag veel meer stappen zet, dan zoekt zij de stier! Daarnaast draagt ze een klein microfoontje. Deze luistert naar de herkauw spieren in haar nek. Als de koe opeens stopt met eten, dan heeft ze iets anders in haar hoofd: ze lijkt wel verliefd. Via de computer krijgen wij een bericht dat mevrouw haar vruchtbare dag heeft en graag geïnsemineerd wil worden.

 

Wat eet een koe?

Onze koeien eten gras van eigen land. in de zomer vers, in de winter gedroogd en luchtdicht verpakt. Verder eten ze voornamelijk  de cellulose rijke voedsel delen die  mensen niet kunnen verteren.. Dit zijn bijvoorbeeld producten die overblijven bij de productie van: bier, suiker, sojamelk, tofu, sinaasappel schillen en  brood. Ook eten de koeien producten die matig geschikt zijn voor humane consumptie. Bijvoorbeeld graan wat niet geschikt is om brood van te maken.

Wist je dat?

Een koe zelf kiest hoe vaak ze gemolken wil worden? Dit is soms 2 keer en maximaal 5 keer op een dag!

Een koe een herkauwer is en vier magen heeft? Daardoor kan zij voedsel verteren wat mensen gelijk weer zouden uitpoepen!